QI GONG

AKKA grön livsbalans ger kurser i QI GONG. Anna Lundstedt, instruktör i medicinsk qi gong, bor periodvis i Kina sedan 1996. AKKAs kurser ger dig även inblick i traditionell kinesisk medicin (TKM) och dess syn på hälsa & friskvård, meditation och mindfulness. Nedan kan du läsa mer om medicinsk qi gong och Biyun-metodiken.


Vad är Qi Gong?


Meditation och mindfulness genom rörelseträning -  följ flödet...


Du har säkert provat massage, örtmedicin och kanske även akupunktur? Grunden för all traditionell kinesisk medicin (TKM) är medicinsk qi gong som kan liknas vid inre akupunktur.


Qi gong är en form av rörelsemeditation som utövas stående - inomhus eller utomhus - var som helst och den tid på dygnet som passar dig och din livsrytm bäst. Andningen är naturlig och träningen genomförs med slutna ögon. Med hjälp av långsamma, mjuka rörelser i kombination med koncentration och mental träning främjas kroppens egen läkeförmåga.


Qi kan översättas till livskraft eller energi. Gong betyder metod, teknik på kinesiska.

Qi gong kan beskrivas som en metod för att komma i balans och hämta ny energi och kraft.   


Varje träningspass inleds med en stående avslappning/kroppsscanning och avslutas med självmassage. De fysiska rörelserna är enkla att lära in. Du får en CD med musik och instruktioner, bok eller kurskompendium medbilder och detaljerad beskrivning av alla rörelser, så att du kan träna hemma dagligen på egen hand efter avslutad kurs för att få så goda hälsoeffekter som möjligt.


Traditionell kinesisk medicin baserar sig på tanken att kropp och själ hänger samman och påverkar varandra. Grundorsakerna till obalans behandlas enligt ett holistiskt perspektiv.

Qi gong syftar till att återställa balans i kropp och själ och att komma i samklang med naturen - jord, berg och stenar, vatten, träd och växter, eld, sol, måne och stjärnor.


De fyra huvudgrenarna inom traditionell kinesisk medicin (TKM) är: 

medicinsk qi gong

akupunktur

örtmedicin

tuina (massage)


Fördelen med qi gong, jämfört med övriga tre grenar inom TKM, är att när du väl har lärt dig metoden så behövs ingen terapeut som behandlar dig. Ingen känner din kropp bättre än du själv. I stillheten får kropp och själ möjlighet att få en röst igen. Genom qi gong-utövningen kan en inre kommunikation återupprättas och du öppnar för att komma i kontakt med din inre visdom och läkekraft.Kurser i Qi gong


AKKA ger kurser i medicinsk qi gong utarbetade av Fan Xiulan, Biyunakademin: jichu gong, dong gong, delfinkraftens qi gong, barn qi gong, senior qi gong, stilla qi gong (meditation), föryngrings qi gong.


Samtliga kurser ges som kvällskurser eller helgkurser. Halvdags- respektive heldagsretreater med möjlighet till övernattning erbjuds också.


Under menyn Aktuellt kan du läsa om de kurser som är planerade just nu. Om du har önskemål om att jag ska starta en ny kurs eller utbildning, så kontakta mig gärna.Prova på kurs


Prova på kurs är mycket uppsakttat både av företag och organisationer i samband med konferenser och av privatpersoner.     


Under (ca 1-1,5 h) finns möjlighet att pröva på medicinsk qi gong (t.ex. någon av Biyuns grundmetoder som jichu gong eller delfinkraftens qi gong), avslappning, meditation, medveten närvaro samt övningar som gång-qi-gong. 


I centrala Uppsala ges prova på-kurser regelbundet på Sensus studieförbund och Shen Dao Hälsocenter. Ges på förfrågan till både företag/organisationer och grupper av privatpersoner.


Kontakta AKKA för mer information om pris och företagspaket.
Biyun


Biyunakademins medicinska qi gong, utvecklad av Fan Xiulan - qi gong-mästare och läkare i traiditionell kinesisk medicin - har utövats 20 år i Sverige och är den mest utbredda formen av qi gong i Sverige. Ca 100 000 personer, en procent av Sverige befolkning, har lärt sig Biyunakademins medicinska qi gong.


Biyun används inom flera Landsting i rehabiliteringssyfte, samt erbjuds även som FaR Fysisk aktivitet på recept.


Biyunakademin var som enda representant för kinesisk medicin och medicinsk qi gong, inbjuden som utställare och att medverka vid riksdagens seminarium ”Kulturens betydelse för hälsan” i oktober 2012.


Forskning och utvärdering har genomförts om Biyun-metoderna:

se t.ex. avhandlingar (Johansson, M 2009) och (Jouper, J 2009) samt artikel i Läkartidningen (nr 24-25 2006). Läs mer om forskning här på Gröna Drakens hemsida.

För mer info om medicinsk qi gong, Biyunakademin och Fan Xiulan se:

www.gronadraken.se

www.biyun.se 
Grund-kurser>>                                          

    Stilla qi gong>             Barn

Qi gong>>